Fjoezz – december 2017
artikel Han de Kluijver – Schatten uit het Wrak van het Ongelooflijke

Tijdens het bezoek aan de overweldigende tentoonstelling van Damien Hirst in Venetië, liep ik rond met de vraag in hoeverre je beelden kunt maken die toevallig zijn. Toeval is iets wat gebeurt en niet iets wat je bedenkt, daarom is het moeilijk om het als ontwerpmethodiek in te zetten. Zelf ben ik gewend om als architect en als glaskunstenaar op een gestructureerde manier van grof naar fijn te werken: van idee naar tekening naar ontwerp naar realisatie, en dat binnen een bepaald tijdsbestek en binnen een bepaald budget. Voor toeval is weinig ruimte. Een glaskunstenaar als Yvon Trossèl (1962) is wat toeval betreft het tegenover- gestelde: zij laat juist ruim baan voor toeval in haar werk en wil het glas tijdens het glasblazen (in haar eigen woor- den) ‘zo vrij mogelijk laten zijn’.

LEES MEER

 

 Villa del Arte – januari 2017 – Sprookjes van Glas

Het verhaal gaat dat schipbreukelingen een vuurtje stookten van aangespoelde wrakhout en stukken scheepslading. In die lading moet iets gezeten heb- ben als soda, want de volgende ochtend bij het ont- waken bevond zich een geheimzinnig glinsterend goedje tussen het verkoolde, uitgedoofde vuurtje: glas! Sinds die dag is er rondom glas heel veel gebeurd, zoals goed valt te zien in de sprookjes- achtige en ontroerende glasobjecten van Yvonne Trossèl.

LEES MEER

 

Fjoezz – juni 2010

Bij menig kunstenaar moet je – voorafgaand aan een atelierbezoek – de vraag stellen of er voldoende kunst in het atelier aanwezig is om een indruk van het oeuvre te krijgen. Die vraag is bij glaskunstenares Yvon Trossèl (1962, Sassenheim) totaal overbodig tot zelfs lachwekkend. Occhi (Italiaans voor oog) is de naam van haar werkplaats op een industrieterrein in Haarlem. Maar het is evengoed de kreet die je zou kunnen slaken wanneer de deur van haar atelier opengaat en je voor een ongebreidelde etaleurzucht van al haar geliefde glasserviezen staat. Het is vooral de schoonheid en ontroering over een zichtbaar volledige vrijheid die ze pakt vorm te geven aan wat haar hart haar als kunstenaar ingeeft. Hier moet iemand aan het werk zijn met een enorme passie.

LEES MEER …

 

Hedendaags rococo van glaskunstenaar Yvon Trossèl – 2004

Iedereen die in de zomer wel eens een waterijsje eet, kent het euvel. Eenmaal uit de wikkel lijkt het of je ijslolly steeds harder begint te smelten. Al snel valt er niet meer tegen aan te likken. En dan begint het ijs tot overmaat van ramp ook nog eens een vrije val langs het stokje. Je reageert niet snel genoeg en daar ligt het ijsje… Deze worsteling in het klein komt nog het dichtst in de buurt van het maakproces van de glaskunstwerken van Yvon Trossèl (1962).

LEES MEER …

Het glazen circus van Yvon Trossèl

Een door Deen van der Zaken gefilmd portret van glasblaasatelier Occhi.

Fragmenten uitzending Klokhuis dd 05-02-2004

om de gehele uitzending te zien, zie website Klokhuis

Circus of glass by Yvon Trossèl

A portrait of glassartist Yvon Trossèl and her atelier by Deen van der Zaken.

Compilation Dutch childrentelevison called Klokhuis dd 05-02-2004;

for the whole broadcast (not subtitled), see website Klokhuis